Posted on

Hvor mye søvn trenger barn? – En oversikt fra spedbarn til ungdom

hvor mye søvn trenger barn

Hvor mye søvn trenger barn? – En oversikt fra spedbarn til ungdom

hvor mye søvn trenger barnSøvn er essensielt for barnets helse og utvikling, men hvor mye søvn et barn trenger kan variere med alderen. Fra spedbarn til skolebarn og ungdom, endres søvnbehovet etter hvert som barnet vokser. Her er en oversikt over hvor mye søvn barn i forskjellige aldre typisk trenger.

Hvor mye søvn trenger barn i ulike aldre?

Spedbarn (0-12 måneder)

Spedbarn har det høyeste søvnbehovet. Nyfødte trenger omtrent 14-17 timer søvn i døgnet, inkludert flere korte lurer. Etter hvert som barnet vokser, reduseres behovet noe, men de fleste babyer vil fortsatt trenge 12-15 timer søvn hver dag ved ett års alder. I denne perioden er søvn viktig for vekst, utvikling av hjernen, og lagring av minner.

Småbarn (1-3 år)

Småbarn trenger vanligvis 11-14 timer søvn hver dag, inkludert en eller to lurer på dagtid. Overgangen fra flere daglurer til en enkelt lur kan begynne rundt 18 måneder. Å sikre tilstrekkelig søvn i denne perioden er viktig for emosjonell utvikling, læring, og fysisk helse.

Førskolebarn (3-5 år)

Førskolebarn trenger omtrent 10-13 timer søvn per døgn. Mange barn i denne alderen vil fortsatt ha en daglig lur, men dette kan gradvis fases ut etter hvert som barnet blir eldre. God søvnhygiene, som en fast leggetid og en beroligende kveldsrutine, kan hjelpe med å opprettholde et godt søvnmønster.

Skolebarn (6-12 år)

Skolebarn har behov for 9-12 timer søvn hver natt. I denne alderen er det viktig å opprettholde regelmessige søvnrutiner for å støtte kognitiv utvikling og akademisk ytelse. For mye skjermtid før leggetid og stress kan påvirke kvaliteten på søvnen, så det er nyttig å være oppmerksom på barnets sovemiljø og rutiner.

Tenåringer (13-18 år)

Tenåringer trenger vanligvis 8-10 timer søvn per natt. Hormonelle endringer og økt skolearbeid kan gjøre det utfordrende å få nok søvn. Regelmessige søvnrutiner og et rolig sovemiljø kan hjelpe tenåringer med å få tilstrekkelig hvile, som er viktig for både fysisk helse og mental velvære.

Oppsummering –  Hvor mye søvn trenger barn?

  1. Spedbarn trenger 14-17 timer søvn i døgnet, inkludert flere lurer.
  2. Småbarn har behov for 11-14 timer søvn, med en eller to lurer.
  3. Førskolebarn trenger 10-13 timer søvn, og kan gradvis fase ut lurer.
  4. Skolebarn trenger 9-12 timer søvn, og bør ha en fast leggetid.
  5. Tenåringer trenger 8-10 timer søvn, med fokus på regelmessige rutiner og et rolig sovemiljø.

(Til bloggkategori: Søvn.)

(Til blogg forside.)