Posted on

Barns motoriske utvikling

motorisk utvikling barn

Barns motoriske utvikling

motorisk utvikling barnBarns motoriske utvikling er en fascinerende prosess som begynner allerede ved fødselen og fortsetter gjennom hele barndommen. Motoriske ferdigheter deles vanligvis inn i to kategorier: grovmotorikk og finmotorikk. Grovmotorikk refererer til større bevegelser som involverer armer, ben og hele kroppen, som å krabbe, gå, hoppe og løpe. Finmotorikk, derimot, omfatter de mindre, mer presise bevegelsene som krever koordinasjon av små muskler, som å plukke opp små gjenstander, tegne eller skrive.

Fra fødsel til ett år

I løpet av det første året utvikler barn grunnleggende motoriske ferdigheter. De går fra å ligge stille til å kunne rulle over, sitte oppreist, krabbe og til slutt ta sine første skritt. Det regnes som innenfor normalen å begynne å gå mellom 9-18 mnd. Hver av disse milepælene er viktig for barnets videre utvikling, og det er viktig å gi barnet muligheter til å utforske og øve på disse bevegelsene.

Fra ett til tre år

motorisk utvikling barnNår barnet har lært å gå, begynner en ny fase av motorisk utvikling. Grovmotorikken styrkes gjennom aktiviteter som å løpe, klatre og sparke ball, mens finmotorikken utvikles når barnet begynner å bruke hendene til mer komplekse oppgaver som å bygge med klosser, tegne eller spise med bestikk. Denne perioden er preget av rask fremgang, og barnets ferdigheter blir stadig mer presise og kontrollerte.

Fra tre til fem år

I førskolealderen blir barns motoriske ferdigheter stadig mer avanserte. De kan nå hoppe på ett ben, sykle på en trehjulssykkel, klippe med saks, og tegne enkle former. Denne perioden er også viktig for utviklingen av balanse og koordinasjon, som legger grunnlaget for mer komplekse bevegelser senere i barndommen.

Motorisk utvikling – Stimulering og støtte

Barns motoriske utvikling er påvirket av både genetikk og miljø. Foreldre og omsorgspersoner spiller en viktig rolle i å støtte denne utviklingen ved å tilby et trygt miljø hvor barnet kan utforske og utvikle sine ferdigheter. Lek er en naturlig måte å fremme motorisk utvikling på, og det er viktig å oppmuntre barnet til å være aktiv gjennom lek både inne og ute.

Oppsummering – motorisk utvikling :

  1. Motorisk utvikling deles inn i grovmotorikk og finmotorikk.
  2. De første motoriske milepælene, som å krabbe, og å ta de første skrittene, nås ofte i løpet av det første året. Det regnes som innenfor normalen å begynne å gå mellom 9-18 mnd. 
  3. Mellom ett og tre år utvikles grovmotorikk og finmotorikk raskt gjennom aktiviteter som løping og bygging.
  4. I førskolealderen blir barns motoriske ferdigheter mer avanserte, inkludert bedre balanse og koordinasjon.
  5. Foreldre og omsorgspersoner kan støtte motorisk utvikling ved å skape et trygt og stimulerende miljø for lek og utforskning.

(Til bloggkategori: Barns utvikling.)

(Til bloggkategori: Baby.)

(Til blogg forside.)