Posted on

Når barken får seile – små eventyr med barkebåt

Når barken får seile – små eventyr med barkebåt

Å lage og leke med en barkebåt er en tidløs aktivitet som fortsatt fanger barns oppmerksomhet. Det enkle i å forme en liten båt av naturmaterialer, og deretter sende den av gårde på en bekk eller vanndam, har en egen magi. Å lage og leke med en barkebåt er en aktivitet som kombinerer naturglede, mestring og fantasi, og er en vakker inngang til å vise barn hvor mye lekeverdi som finnes i naturen rundt oss.

(Til blogg forside.)

En reise med barkebåt

For barn er en barkebåt noe mer enn bare en liten farkost – det er starten på et eventyr. Når båten settes på vannet og strømmen tar tak, blir barna med på en reise som setter fantasien i sving. Hvem vet hvor båten skal? Hva møter den på veien?

Det er noe tilfredsstillende og konkret i å se noe man selv har laget, bevege seg fremover i vannet. Og samtidig er det noe meditativt i det hele. Det skapes et rom for konsentrasjon, undring og tilstedeværelse som mange barn trives svært godt i.

Naturmaterialer i barnas lek

Å bruke materialer man finner ute – som bark, kvister, blader og kongler – gir barn en helt egen forståelse for sammenhengen mellom lek og natur. Når barna lager en barkebåt med egne hender, får de kjennskap til hvordan ulike materialer fungerer, og lærer å bruke det de har rundt seg.

Denne typen lek fremmer både kreativitet og bærekraftig tankegang. Det handler ikke om å kjøpe noe nytt, men om å skape noe sammen med naturen. Når barn lærer at leker ikke alltid må kjøpes ferdig, åpner det seg en verden av muligheter for meningsfull og miljøvennlig lek.

Slik lager dere en barkebåt

Det er enkelt å lage en barkebåt, og det er en aktivitet som barn i mange aldre kan være med på. Slik går dere frem:

  1. Finn bark – Gå på jakt etter et passe stort stykke løs bark som har falt ned fra et tre. Løvtrær som osp eller bjørk har gjerne bark som er lett å jobbe med.
  2. Form båten – Bruk en liten kniv eller pinne (voksne hjelper gjerne til her) for å forme barken til en båt. Den kan være flat eller litt skulpturert.
  3. Lag mast og seil – Bruk en pinne som mast, og et løvblad, papirbit eller et stykke tøy som seil. Lag et lite hull i midten av båten og fest masten der.
  4. Sett til sjøs – Finn en bekk, dam eller sølepytt og se båten gli av gårde. Kanskje dere vil lage flere og ha et lite barkebåtrace?

En hel verden i en liten båt

Barkebåtlek handler ikke bare om båten i seg selv. Det handler om oppdagelsesferder, konkurranser, fortellinger og undring. Mange barn begynner å dikte historier om hvor båten skal, hvem som eier den, og hva som skjer underveis. Det åpner for både rollelek og fortellerkunst – og en mulighet til å la fantasien flyte fritt.

(Til blogg forside.)