Posted on

Barn som biter: Hvordan håndtere og forstå problemet

barn som biter

Barn som biter: Hvordan håndtere og forstå problemet

Barn som biter kan være en utfordrende situasjon for foreldre, lærere og andre omsorgspersoner. Det kan være både frustrerende og bekymringsfullt å oppleve at barnet ditt biter andre barn, eller kanskje til og med deg selv. Biting er imidlertid en vanlig del av utviklingen for små barn, og det er viktig å forstå årsakene bak denne atferden for å kunne håndtere den på en effektiv måte.

Hvorfor biter barn?

barn som biterBarn som biter gjør det av ulike grunner, avhengig av deres alder og utviklingstrinn. For småbarn kan biting være en måte å uttrykke frustrasjon eller overveldende følelser på, spesielt hvis de ikke har utviklet de nødvendige språklige ferdighetene til å kommunisere sine følelser. Noen barn biter også som en del av utforskningen av verden rundt dem – de lærer gjennom sansene, inkludert munnen. Hos eldre barn kan biting være en måte å få oppmerksomhet på, eller en respons på en situasjon hvor de føler seg truet.

Hvordan reagere når et barn biter?

Når et barn biter, er det viktig å reagere raskt og konsekvent. Fjern barnet fra situasjonen rolig men bestemt, og forklar kort hvorfor biting ikke er akseptabelt: «Biting er vondt. Vi skal ikke bite andre.» Overreagering kan forsterke atferden, spesielt hvis barnet søker oppmerksomhet. Samtidig er det viktig å vise empati for barnet som ble bitt, og å lære barnet som biter å bruke ord eller annen passende atferd for å uttrykke sine følelser.

Barn som biter – Forebygging

Forebygging av biting handler om å forstå og møte barnets behov før situasjoner eskalerer. Å gi barnet ord for følelsene sine og modellere hvordan man håndterer sinne eller frustrasjon kan være til stor hjelp. Sørg også for at barnet får nok oppmerksomhet, er utvilt, og ikke er overstimulert. Struktur og rutiner i hverdagen kan også bidra til å redusere stress og usikkerhet, noe som kan være utløsende faktorer for biting.

Oppsummering:

  1. Forstå årsakene: Barn som biter gjør det av ulike årsaker som frustrasjon, utforskning eller stress. Når biting inntreffer er det også ofte fordi barnet  ikke har utviklet de nødvendige språklige ferdighetene til å kommunisere sine følelser.
  2. Reager rolig og konsekvent: Fjern barnet fra situasjonen og forklar kort hvorfor biting ikke er akseptabelt.
  3. Vis empati: Lær barnet å bruke ord for å uttrykke følelser og vis omsorg for barnet som ble bitt.
  4. Forebygg biting: Møt barnets behov og lær det å håndtere sine følelser.
  5. Skap struktur: Rutiner kan bidra til å redusere stress som kan føre til biting.

(Til blogg forside.)