Posted on

Gulping

gulping

Gulping

Gulping oppstår når babyen spytter opp melk eller mat etter et måltid. Dette er en naturlig refleks som skjer fordi lukkemuskelen mellom spiserøret og magen hos babyer ennå ikke er fullt utviklet. Selv om det kan virke bekymringsfullt, er dette som regel helt ufarlig og noe de fleste babyer vokser fra.

Hvorfor gulping skjer

gulping babyBabyer gulper vanligvis fordi magen deres er liten og fylles raskt opp. Når babyen spiser for mye, for fort, eller svelger luft under matingen, kan det føre til at overskuddsmaten eller luften kommer opp igjen. Dette kan skje både under amming og flaskemating. Selv om det kan virke dramatisk, fører det sjelden til ubehag for babyen, og de fleste babyer fortsetter å vokse og utvikle seg normalt.

Hvordan redusere gulping

Selv om gulping er normalt, er det flere ting du kan gjøre for å redusere det. Prøv å mate babyen i en mer oppreist posisjon, og ta pauser under matingen for å la babyen rape. Dette kan hjelpe til med å slippe ut luft som kan bidra til gulping. Det kan også være nyttig å unngå overmating og å gi mindre, hyppigere måltider. Hvis du bruker flaske, kan det være lurt å prøve en flaske med en langsommere strøm for å redusere mengden luft babyen svelger.

Når bør du være bekymret?

Selv om gulping er vanlig, er det viktig å være oppmerksom på tegn som kan indikere at det er noe mer alvorlig. Hvis babyen ikke går opp i vekt som forventet, eller har vedvarende eller smertefull oppkast, må du kontakte lege. Dette kan være tegn på gastroøsofageal refluks (GER), som kan kreve ytterligere oppfølging.

Støtte og informasjon

For nye foreldre er det nyttig å snakke med helsesøster. Det kan være betryggende å vite at gulping som regel er midlertidig og at de fleste babyer vokser det av seg innen de fyller ett år. Å dele erfaringer med andre foreldre kan også være en god måte å få støtte på.

Oppsummering:

  1. Gulping hos babyer er en vanlig refleks på grunn av umoden lukkemuskel mellom spiserøret og magen.
  2. Gulping skjer ofte når babyen spiser for fort eller svelger luft under mating.
  3. Reduser gulping ved å mate babyen i oppreist posisjon, ta pauser, og unngå overmating.
  4. Vær oppmerksom på tegn på alvorlige problemer, som vekttap og vedvarende eller smertefull oppkast.
  5. Gulping er vanligvis helt ufarlig og noe de fleste babyer vokser av seg  innen ettårsalderen.

(Til bloggkategori – baby.)

Les mer om reflux her: Gastroøsofageal sykdom hos barn – NHI.no

(Til blogg forside.)