
Babyens søvnmønster – Hva kan gi bedre søvn?
«Hvorfor vil ikke babyen sove?» og «hvordan får man babyen til å sove?» er spørsmål mange småbarnsforeldre stiller seg. For mange foreldre er mangelen på søvn noe av det aller vanskeligste i småbarnsperioden. Å sove lenge om morgenen og gjennom hele natta, er nå kanskje et fjernt minne. Små barn tar selvfølgelig ikke hensyn til foreldres søvn. Mangel på søvn er derfor noe mange plages med. Åpenbart er dette utfordrende i foreldrenes hverdag. Det kan gå utover jobben, og det kan gå ut over sosialt samvær. Når kvelden kommer vil man helst bare krype til sengs og sove så lenge som mulig. Det positive er at barnet får oppleve tilgjengelige foreldre som gir det omsorg når det trenger det. Også om natten.
Baby og søvn – Hvorfor vil ikke babyen sove og hvordan sover babyer?

Selv om mange babyer sover veldig mye, så sover de ikke tilpasset samfunnets normer. De har ikke døgnrytme. Det kommer etter hvert. De første ukene våkner mange babyer mest for å spise, eller for andre primære behov. Når disse er dekket så slumrer de i vei. Selvsagt gjelder ikke dette alle. Variablene for hvor mye babyer sover er store.
Fra den åttende uka i barnets liv kan mange oppleve en slags døgnrytme hos barnet, men fortsatt forskyves den etter klokka. Først fra uke seksten begynner døgnrytmen å bli synkronisert, og babyen sover mest om natten. Selv om de sover mest om natten er det fortsatt behov for å sove på dagen i en lang tid fremover. Dagsøvnen kan også variere stort fra barn til barn, og mange vil oppleve utfordringer med barn som ikke vil sove selv om de er trøtte. Naturlig vil de fleste slutte å dagsove i tre-fireårsalderen. En del barn tidligere, og kanskje spesielt de som går i barnehage, og må tilpasse seg livet på stor avdeling.
Positive opplevelser – Hva kan gi bedre søvn?

Mange opplever barn som sover urolig og våkner mye. Det kan være ulike grunner til dette. Selv om medisinske årsaker er utelukket, vil kanskje barnet fortsatt ikke sove natten igjennom. Det er stor uenighet blant forskere om hvordan barn sover best, men det er enighet i at det ikke er forsket nok på barn og søvn. Det er derfor også mange meninger om hva som er barnets beste sovemiljø. Barn er individer som har forskjellige behov, men vi har samlet noen enkle råd som kan bidra til positive opplevelser knyttet til søvn og legging.
- Trygghet er nøkkelen
Sørg for å gi barnet trygghet ved leggetid. En rolig og stabil leggesituasjon med nærhet fra foreldrene kan bidra til at babyen føler seg trygg og lettere sovner. - Respekter babyens unike behov
Husk at alle barn er forskjellige. Noen sover mye, mens andre våkner ofte. Det er normalt at babyens søvn varierer, spesielt før døgnrytmen etablerer seg rundt firemånedersalderen. - Legg til rette for gode rutiner
Innfør en fast rutine for leggetid, som kan inkludere dempet belysning, en beroligende sang eller en lett massasje. Dette hjelper babyen å assosiere disse aktivitetene med søvn. - Vær tålmodig med døgnrytmen
Babyens døgnrytme utvikler seg gradvis. Fra cirka åtte ukers alder kan man begynne å se et mønster, men det kan ta flere måneder før babyen sover mer om natten enn på dagen. - Aksepter at det kan være krevende
Det er normalt at søvn mangler i småbarnsperioden. Prøv å hvile når du kan, og husk at denne fasen vil gå over. Babyens søvnmønster vil stabilisere seg med tiden.
Det er helt vanlig med barn som våkner ofte på natten. Som regel går det gradvis over av seg selv, selv om det frustrerende nok kan ta tid. Vi synes det viktigste er å trygge barnet. Etter hvert vil ikke barnet ha like stort behov for støtte. Da sover både barn og foreldre godt.
Kort oppsummering
Teksten tar opp de vanlige utfordringene småbarnsforeldre opplever når det gjelder babyens søvn. Mange babyer sover ujevnt, spesielt før døgnrytmen begynner å utvikle seg etter åtte uker og gradvis stabiliseres fra rundt fire måneder. Selv om mangel på søvn kan være krevende for foreldre, er det viktig å gi barnet trygghet og å akseptere at søvnbehovet varierer fra barn til barn. Blogginnlegget gir råd om hvordan man kan skape positive rutiner for søvn og trygghet for både foreldre og baby.
Nyhetsbrev
Ønsker du å motta nyhetsbrev om barn og oppvekst, og motta gode tilbud og rabatter fra lekebutikken vår?
Meld deg veldig gjerne på vårt nyhetsbrev!