Posted on

Søvn – Hvorfor vil ikke babyen sove?

hvordan få baby til å sove? Søvn baby. Barn og søvn.

Søvn – Hvorfor vil ikke babyen sove?

«Hvorfor vil ikke babyen sove?» og «hvordan får man babyen til å sove?» er spørsmål mange småbarnsforeldre spør seg om. For mange foreldre er mangelen på søvn noe av det aller vanskeligste i småbarnsperioden. Å sove lenge om morgenen og gjennom hele natta, er nå kanskje et fjernt minne. Små barn tar selvfølgelig ikke hensyn til foreldres søvn. Mangel på søvn er derfor noe mange plages med. Åpenbart er dette utfordrende i foreldrenes hverdag. Det kan gå utover jobben, og det kan gå ut over sosialt samvær. Når kvelden kommer vil man helst bare krype til sengs og sove så lenge som mulig. Det positive er at barnet får oppleve tilgjengelige foreldre som gir det omsorg når det trenger det. Også om natten.

Baby og søvn – Hvorfor vil ikke babyen sove og hvordan sover babyer?

hvordan få baby til å sove
«Hvordan få babyen til å sove? » er et spørsmål mange foreldre stiller seg.

Selv om mange babyer sover veldig mye, så sover de ikke tilpasset samfunnets normer. De har ikke døgnrytme. Det kommer etter hvert. De første ukene våkner mange babyer mest for å spise, eller for andre primære behov. Når disse er dekket så slumrer de i vei. Selvsagt gjelder ikke dette alle. Variablene for hvor mye babyer sover er store.

Fra den åttende uka i barnets liv kan mange oppleve en slags døgnrytme hos barnet, men fortsatt forskyves den etter klokka. Først fra uke seksten begynner døgnrytmen å bli synkronisert, og babyen sover mest om natten. Selv om de sover mest om natten er det fortsatt behov for å sove på dagen i en lang tid fremover. Dagsøvnen kan også variere stort fra barn til barn, og mange vil oppleve utfordringer med barn som ikke vil sove selv om de er trøtte. Naturlig vil de fleste slutte å dagsove i tre-fireårsalderen. En del tidligere, og kanskje spesielt de som går i barnehage, og må tilpasse seg livet på stor avdeling

Positive opplevelser – Hva kan gi bedre søvn?

søvn. hvordan få baby til å sove?
Baby og søvn. Å ha gode rutiner er viktig.

Mange opplever barn som sover urolig og våkner mye. Det kan være ulike grunner til dette. Selv om medisinske årsaker er utelukket, vil kanskje barnet fortsatt ikke sove natten igjennom. Det er stor uenighet blant forskere om hvordan barn sover best, men det er enighet i at det ikke er forsket nok på barn og søvn. Det er derfor også mange meninger om hva som er barnets beste sovemiljø. Barn er individer som har forskjellige behov, men vi har samlet noen enkle råd som kan bidra til positive opplevelser knyttet til søvn og legging.

   • Ha gode rutiner. Legg barnet til samme tid hver dag, og stå opp til tilnærmet samme tid hver dag. Når barnet er veldig lite er man selvsagt mer fleksibel, men gradvis bør man venne barnet til å legge seg til samme tid.
   • Gjør leggeprosessen koselig. Å lese for barnet før det legger seg er ikke bare kvalitetstid for deg og barnet, men også en forberedelse til det som skal skje. En fast godnattsang kan også bidra til en fin avslutning på kveldsstunden.
   • Vær litt fleksibel, men ikke gå vekk fra rutinene. Om barnet ønsker å lese litt mer, eller synge litt til er det fint. Det kan være skillet mellom et trist eller fornøyd barn. Det kan være lurt å fortelle barnet at; «nå leser vi litt til», eller; «nå synger vi to ganger til, men så er det natta».
   • La barnet føle seg trygt. Trygghet når man skal sove er veldig viktig. Et utrygt barn sover ikke godt. Støtt derfor barnet i leggeprosessen. Hold det gjerne i hånden, fortell hva som skal skje.

Det er helt vanlig med barn som våkner ofte på natten. Som regel går det gradvis over av seg selv. Vi synes det viktigste er å trygge barnet. Etter hvert vil ikke barnet ha like stort behov for støtte. Da sover både barn og foreldre godt.

Nyhetsbrev

Ønsker du å motta nyhetsbrev om barn og oppvekst, og motta gode tilbud og rabatter fra lekebutikken vår?
Meld deg veldig gjerne på vårt nyhetsbrev!

 

 

Hvordan få baby til å sove? – Baby og søvn