Posted on

Nattskrekk

nattskrekk

Nattskrekk

Hva er nattskrekk?

Nattskrekk, også kjent som nattlige skrekkanfall, er en søvnforstyrrelse som rammer barn, vanligvis i alderen 3 til 12 år. Det skiller seg fra mareritt ved at barnet ofte er vanskelig å vekke og ikke husker episoden i det hele tatt. Nattskrekk oppstår vanligvis tidlig på natten, under den dype søvnfasen, og kan vare fra noen få minutter til en halvtime. Barnet kan virke veldig redd, skrike høyt, svette, puste raskt og ha vidåpne øyne, selv om de fortsatt er i dyp søvn.

Årsaker til nattskrekk

Den eksakte årsaken til nattskrekk er ikke kjent, men det er flere faktorer som kan utløse disse episodene. Stress, søvnmangel, feber eller endringer i søvnmønster kan alle bidra til nattskrekk. Noen ganger kan det også være en arvelig komponent, da nattskrekk kan forekomme hyppigere i familier der andre også har opplevd det. Det er viktig å merke seg at nattskrekk er en midlertidig forstyrrelse i søvnen som de fleste barn vokser ut av.

Hvordan håndtere nattskrekk

Å håndtere nattskrekk kan være utfordrende for foreldre, men det viktigste er å forbli rolig. Prøv å unngå å vekke barnet under episoden, da dette kan forlenge anfallet og gjøre det vanskeligere for barnet å roe seg ned. Sørg for at barnet er trygt ved å fjerne farlige gjenstander rundt sengen og holde seg nær, uten å forstyrre for mye. Episodene går ofte over av seg selv, og barnet vil som regel sovne rolig igjen.

Forebyggende tiltak

nattskrekkFor å redusere hyppigheten av nattskrekk, er det viktig å sikre at barnet har en jevn og god søvnrytme. En fast sengetid, sammen med en beroligende leggetidsrutine, kan hjelpe. Unngå stimulering som TV eller dataspill før leggetid, og sørg for at barnet får nok søvn hver natt. Hvis nattskrekkepisodene er hyppige eller svært intense, kan det være lurt å konsultere en lege eller en søvnspesialist for videre veiledning.

Oppsummering:

  1. Nattskrekk er en søvnforstyrrelse som vanligvis rammer barn mellom 3 og 12 år, og skiller seg fra mareritt ved at barnet ofte ikke husker episoden.
  2. Det oppstår ofte tidlig på natten og kan vare fra noen minutter til en halvtime.
  3. Årsaker kan inkludere stress, søvnmangel, feber, endringer i søvnmønster eller arvelige faktorer.
  4. Det er viktig å forbli rolig og ikke forsøke å vekke barnet under en episode.
  5. Forebyggende tiltak inkluderer en jevn søvnrytme, beroligende leggetidsrutiner, og unngå stimulering før leggetid.

(Til blogg forside.)

(Les hva NHI sier om nattskrekk her.)