Småbarn: 1-5 år

småbarn 1-5 år

SMÅBARN: 1-5 ÅR

Når og hvordan slutte med dagsoving

Dagsoving er en viktig del av små barns rutine, men det kommer en tid hvor barnet er klar for å slutte med dagsoving. Denne overgangen kan være utfordrende, men med riktig tilnærming kan den gjøres smidig og tilpasset barnets behov.

Hvorfor er lek viktig for barn?

Hvorfor er lek viktig for barn? Dette spørsmålet har mange svar, da lek spiller en sentral rolle i barns utvikling på flere områder. Gjennom lek får barn muligheten til å utforske verden rundt seg, utvikle sosiale ferdigheter, uttrykke seg kreativt, bearbeide følelser og styrke fysisk helse.

Barn som biter: Hvordan håndtere og forstå problemet

Barn som biter kan være en utfordrende situasjon for foreldre og andre omsorgspersoner. Det kan være bekymringsfullt å oppleve at barnet ditt biter andre barn. Det er viktig å forstå årsakene bak denne atferden, og hvordan man kan håndtere og forebygge bitingen.

Pottetrening

Pottetrening er en viktig milepæl i små barns utvikling. Det er viktig å være tålmodig og fleksibel. Når og hvordan bør en starte prosessen?

Tegn til tale

Tegn til tale er en kommunikasjonsmetode som kombinerer tegnspråk med tale for å støtte språkutviklingen hos personer med kommunikasjonsutfordringer. Bruk av tegn til tale kan også være spesielt nyttig for små barn som ennå ikke har utviklet full talekompetanse. Hvordan man kan innføre tegn til tale i hverdagen, og hvilke fordeler kan det ha for både barnet og omsorgspersonene?

Nattskrekk

Nattskrekk, også kjent som nattlige skrekkanfall, er en søvnforstyrrelse som rammer barn, vanligvis i alderen 3 til 12 år. Hvorfor oppstår nattskrekk, og hvordan kan foreldre best håndtere dette?

Voksesmerter

Voksesmerter hos barn er en vanlig tilstand som ofte gir smerter i bena på kvelds- eller nattestid. Hva er symptomene på voksesmerter og hvordan kan en lindre ubehaget?

Amming

Amming er en av de mest naturlige og nærende måtene å gi barnet ditt den beste starten på livet. Det er ikke bare en kilde til optimal ernæring, men også en mulighet til å knytte bånd til barnet på en dypt følelsesmessig måte.

Kresne barn

Tips til foreldre om hvordan de kan håndtere barn som er kresne i matveien ved å skape en positiv matopplevelse.

Bleieslutt

Bleieslutt er en stor milepæl i både barnets og foreldrenes liv. Prosessen kan være utfordrende, men med noen enkle strategier kan det bli en positiv opplevelse for alle involverte.

Barn som tisser på seg: Forståelse og hjelp

Når et barn tisser på seg, kan det være en kilde til både bekymring og frustrasjon for foreldre. Dette er en vanlig utfordring som mange barn opplever, spesielt i småbarnsalderen eller tidlig skolealder. Det er viktig å forstå hvorfor dette skjer og hvordan man kan hjelpe og støtte barnet.

Sosial utvikling hos barn

Foreldrenes rolle vil på et overordnet nivå være å sørge for at barnet har en trygg tilværelse. De må sørge for at barnet får møte jevnaldrende og øve sosiale kompetanse.

Raserianfall hos barn – Hjelp til å takle vanskelige følelser

Raserianfall hos barn er en vanlig del av barndommen, spesielt i alderen mellom 1 og 4 år. De oppstår ofte når barnet blir overveldet av følelser som frustrasjon eller sinne. Hvordan kan foreldre håndtere sinneutbruddene på en bra måte?

Vennskap i barnehagen

Vennskap spiller en avgjørende rolle i barns sosiale og emosjonelle utvikling. Gjennom vennskap i barnehagen lærer barna verdifulle ferdigheter som empati, samarbeid, og konfliktløsning.

Sjenerte barn

Hvordan kan vi som foreldre og omsorgspersoner hjelpe sjenerte barn med å bygge selvtillit og sosiale ferdigheter? Målet er å respektere barnets tempo og behov, samtidig som man gir dem verktøyene de trenger for å håndtere sosiale situasjoner.

Pseudotvillinger

Pseudotvillinger er søsken født med kort tidsintervall. Disse barna har ofte et sterkt bånd og nærhet i utviklingsstadiene. Likevel er det viktig å merke seg at de også står overfor unike utfordringer som foreldre må være oppmerksomme på.

Søskensjalusi

Søskensjalusi er en vanlig følelse blant barn og oppstår ofte når et nytt søsken blir født, eller når ett barn føler at et annet barn får mer oppmerksomhet. Hvordan kan foreldre forstå og håndtere sjalusi mellom søsken på en konstruktiv måte?

Refluks hos barn

Refluks hos barn er en tilstand som kan være utfordrende for både barnet og foreldrene. Refluks oppstår når mageinnholdet, inkludert syre, flyter tilbake opp i spiserøret. Dette kan føre til ubehag og smerter, og hos små barn kan det være vanskelig å forstå hva som plager dem. Hvilke symptomer har refluks og hvordan hjelpe barnet?

Barn og butikkbesøk – Selvstendighetsalderen

Å ha med små barn på butikken kan av og til by på noen utfordringer. Hvem har vel ikke opplevd at barna vil ha leker eller godteri, og dersom du sier nei, så utvikler situasjonen seg i en mindre hyggelig retning. I 2 årsalder kommer barnet i «selvstendighetsalderen.» Det kalles selvstendighetsalder fordi barnet begynner å betrakte seg selv som en uavhengig person, det løsriver seg fra foreldrene og vil «prøve selv».

Kjefting på barn

Kjefting på barn kan være et resultat av foreldrenes sinne, frustrasjon eller redsel. Sterke følelser er mange ganger vanskelig å håndtere på en god måte. I utgangspunktet kjefter foreldre sannsynligvis for å få barnet til å endre oppførsel. Problemet er at kjefting ikke er et godt verktøy for å få barn til å endre atferd. Fokuser heller på det positive.

Helsestasjonen – Kontroller for barn 0-5 år

Det er på helsestasjonen at barnet ditt får sine første vaksiner, og helseundersøkelser. Hva er egentlig en helsestasjon, hvilke oppgaver har de og hva innebærer kontroller ved helsestasjon for barn 0-5 år? 

Første tannlegekontroll – Puss fra første tann

Tannpussen hører med i de daglige rutinene for å ivareta barnets helse og den er viktig å få gjennomført fra første tann. Hvordan går det egentlig med tannpussen og når skal barnet til første kontroll?

Barn og skjermtid

Barns forhold til skjerm er stadig oftere et hett tema både innenfor hjemmets fire vegger, og i den offentlige debatten. Få tips til skjermbruk for barn.

Smokkeslutt

Ved smokkeslutt er det viktig å forberede og snakke med barnet i forkant og også underveis. Ta gjerne barnet med i prosessen om når og hvordan det skal slutte.

Barnetegninger – utvikling de første årene

Hvis du har sett en ettåring tegne, så er sjansen stor for at verket minner om en krusedull. Den krusedullen er begynnelsen på noe stort; barnets mulighet til å utvikle og uttrykke seg kreativt gjennom tegning.

Hvordan kan man forebygge mobbing allerede fra barnehagealder?

En frykt man kan kjenne på som foreldre er frykten for at ens eget barn skal bli mobbet. Eller at barna ikke skal få seg venner. Barnehagen har et stort ansvar når det kommer til forebygging av mobbing, men vi som er foreldre kan også bidra i dette arbeidet.

Lesestunden – en ressurs og verktøykasse for språkstimulering

Hvordan kan vi støtte barnets språkutvikling og utvide barnets forståelse av den omverdenen vi deler? Med små grep kan en øke bevisstheten omkring hva og hvordan en leser for barnet sitt, og lesestunden kan bli enda mer spennende og lystbetont, både for liten og stor!

Trassalder – Veien til selvstendighet

Mange foreldre opplever trassalderen som en spesielt utfordrende periode av småbarnslivet. Plutselig begynner barnet å opponere. Hva er egentlig trassalder? Og hvordan håndteres og mestres konflikter?